Få gode råd om vægttab til børn

Vægttab hos børn

“Jeg har taget på!”, lyder den bedrøvede melding ofte for rigtig mange danskere, der kæmper med at finde den hårdfine balance mellem “det gode liv” og den slanke linje. Overvægt er et stigende problem i samfundet, og det bliver hyppigt debatteret blandt venner og i medierne. Men det er ikke kun de voksne, der ofte har lidt for mange kilo på sidebenene. I dag er hvert femte barn overvægtig, og det er et resultat af rigtig mange faktorer og den samfundsudvikling, som vi i de senere år har gennemgået. Overvægt blandt børn kan være et svært emne at håndtere som forældre, og derfor kan det i rigtig mange tilfælde være fordelagtigt at søge professionel hjælp hos en diætist, hvis man ønsker kompetent rådgivning om vægttab til børn. Overvægt blandt børn kan nemlig få vidt rækkende konsekvenser både nu og senere i livet.

Hvorfor bliver børn overvægtige?

Der er mange årsager til, at vi i dag ser et stigende problem med overvægt blandt børn. Først og fremmest bevæger børn sig generelt mindre i dag, end de gjorde tidligere. Ansvaret for den tendens kan være vanskelig at placere, men det er nærliggende at tro, at mange stillesidende aktiviteter er blevet mere attraktive end de mere aktive af slagsen. I dag ser man ofte børn sømmet til kontorstolen bag computerskærmen eller henslængt i sofaen med Ipad’en helt oppe i snuden fremfor at tonse rundt ude på vejen med legekammeraterne eller få jord på knæene på fodboldbanen. Det er i høj grad forældrenes ansvar at få aktiveret sine børn og ikke ty til den nemme løsning og installere dem foran en eller anden for for medie.

Et tag selv-bord af fastfood

Det er almen kendt, at kost og motion til sammen skaber et sundt liv. Det er samme gør sig gældende for børn, og det er således ikke kun den større inaktivitet, der bører ansvaret for, at flere og flere børn falder ned i kategorien “overvægtig”. De usunde fristelser dingler foran næsen på os overalt, hvor vi går. Pizza, pommesfritter og pingvinstænger bliver mere og mere en del af børnenes kostpyramide, fordi det er blevet så tilgængeligt, og fordi det simpelthen er det nemme valg. Det er således mere reglen end undtagelsen, at børnene smutter over i kiosken og køber slik i fritkvarteret eller får serveret færdigretter og fede måltider ved aftenbordet. Et barn har ikke de rette forudsætninger for at ændre på en sådan livsstil, og derfor er man som forældre nødt til at gøre en koncentreret indsats.

Vægttab hos børn er et familieanliggende

Men hvorfor ender det mere og mere med, at vi som forældre vælger den nemme løsning, som i sidste ende også går ud over vores børn? En mulig forklaring er en travl hverdag, hvor vi stormer fra arbejde og videre til de næste aktiviteter. Der er simpelthen ikke altid timer nok i døgnet til at nå det hele, og det kommer ofte til at gå ud over kosten. Sker det først for forældrene, er der meget stor sandsynlighed for, at det samme gør sig gældende for børnene. Børn kopierer nemlig forældrene, og er det generelt den usunde livsstil, der præger hjemmet, bliver børnene påvirket til at tage den livsstil med sig videre. Har du et barn, der lider af overvægt, nytter det ikke noget at gøre barnet opmærksom på det, og det er også nytteløst at sende barnet på en intensiv slankekur. Det kræver en livsstilsændring, og det er et familieanliggende.

Overvægt kan medføre varige mén

Der er rigtig mange gode grunde til at reagere, hvis dit barn er overvægtig, for det er noget, der kan følge barnet resten af livet. Et overvægtigt barn er i risikozonen for at blive udsat for mobning, hvilket kan resultere i dårligt selvværd og muligvis depression. Foruden de psykiske mén er der også overvejende sandsynlighed for, at overvægt som barn kan medføre livsvarige sygdomme som hjerte og ledproblemer samt diabetes. Det er der ingen forældre, der ønsker for deres børn.