Fotografering til hverdag og fest

Vil du gerne lære at tage bedre billeder? Billeder vækker minder, og fotografering er derfor en måde at forevige nuet på. Med den rette teknik kan du optimere kvaliteten af de billeder du tager – det øger chancen for, at du og dine nærmeste igen og igen vil nyde at gense billederne. Måske har du børn, og synes at de vokser lige lovlig hurtigt. Her kan billeder fra den hverdag I har sammen nu, skabe glæde langt ud i fremtiden – både for dig for selv og dine børn, når de er blevet voksne og du måske ikke længere ser dem dagligt. Eller måske elsker du naturen og går op i at tage de fedeste billeder, som du kan hænge op, give i gave, poste på sociale medier eller måske endda sælge? Det kan også være, at din situation er meget mere lavpraktisk, og at du egentlig bare skal have taget et nyt pasfoto, fordi det gamle er udløbet. Billeder spiller således en vigtig rolle på rigtig mange områder i dagligdagen.

Familiefoto, pasfoto eller noget helt tredje

Det er klart at der er vidt forskellige parametre du skal tage højde for, alt afhængig af om dit mål eksempelvis er et lækkert pasfoto eller et flot billede af dine nærmeste, som skal være så godt, at nogen gider at have det hængende på væggen i årevis. Hvis det skal være virkelig godt, og du ikke selv har nogen særlig erfaring på området, kan det være en fordel at kontakte en professionel fotograf. Eksempelvis tilbyder bedrebilleder.dk fotografering og pasfoto i Holstebro og udbyder desuden fotokurser, hvis du for alvor ønsker at dygtiggøre dig. Men før du gør det, kan du jo starte med at prøve nedenstående tips til den absolutte begynder.

Tag autentiske øjebliksbilleder

De værste billeder er nogle gange dem der er perfekt opstillet. Det lyder måske direkte irrationelt, og det er det sådan set også – for stemningsbilleder af autentiske øjeblikke skal slet ikke tale til den rationelle del af den menneskelige hjerne. Et godt billede er et billede der taler til følelserne og den kreative del af hjernen. Derfor kan et perfekt opstillet billede, hvor enhver vinkling og belysning sidder lige i skabet, være noget af det kedeligste for den der skal kigge på det. Pas på at dit billede ikke kommer til at ligne forsidebilledet på et livsstilsmagasin – medmindre du har ambitioner om at sælge billedet kommercielt til en kunde i netop denne målgruppe. Vil du derimod gerne tage stemningsfulde familiebilleder som vækker gode følelser, så er det om at ”gribe nuet” som det er. Står du eksempelvis for fotografering til en børnefødselsdag, så hold kameraet tændt og følg opmærksomt energien i lokalet. Når der så opstår nogle stemningsfulde øjeblikke, så skyd løs med kameraet imens du er opmærksom på vinkling, lysindfald, mv – men lad ikke de tekniske overvejelser fylde så meget, at du ikke når at gribe øjeblikket. Vi lever i en digital tidsalder, og har du et bare nogenlunde tidssvarende kamera, har du masser af kapacitet til midlertidig opbevaring af billeder, som sidenhen kan sorteres fra, når du efterfølgende udvælger de bedste.

Lad kameraet være gæsten til festen

Mange tager billeder i fugleperspektiv når de fotograferer billeder til familiearrangementerne. Det kan virke oplagt, og som den eneste måde, at inkludere mange af gæsterne på billedet, men det kommer også let til at virke mindre realistisk og mere fjernt for den der ser på billedet efterfølgende. Årsagen er, at det ikke vækker den samme genkendelse og derfor heller ikke de samme minder og følelser hos den der ser billedet efterfølgende. Det er nemlig ikke fra fugleperspektivet at en fest typisk opleves – medmindre man er meget høj selvfølgelig… Derfor handler det om at få kameraet placeret på niveau med motivet, som jo altså her er gæsterne til festen. Hvis gæsterne eksempelvis sidder på stole omkring et bord og du bliver opmærksom på et stemningsfuldt øjeblik, så kan du med fordel gå lidt ned i knæ når du tager billedet.

Et godt trick, er at lade som om kameraet er en gæst til festen. Det gør det lettere at huske at tage billederne fra naturlige placeringer. Prøv derfor også at gå tæt på nogle af gæsterne, så du fanger deres stemningsfulde ansigtsudtryk. På den måde får du godt nok færre personer inkluderet pr. billede, men til gengæld bliver dine billeder mere nærværende og stemningsfulde. Det giver en stærkere følelsesmæssig respons, hos den der kigger på billedet efterfølgende og dét øger alt andet lige sandsynligheden for at billedet vil blive taget frem igen og igen.