Drømmer du om at få en altan? Få gode råd til processen her.

At bo i en lejlighed er skønt og enkelt, men det kan også hurtigt blive en indelukket fornøjelse, medmindre du bor i stueetagen og måske ligefrem har adgang til egen have. Er din lejlighed derimod placeret på en etage højt oppe i bygningen får du bare ikke de der små pusterum i det fri, som folk med have har mulighed for. Skal du eksempelvis nyde en kort kop kaffe en lørdag formiddag, så bliver det hurtigt til et større projekt at få fragtet kop og kande, foruden dig selv, op og ned af de mange trapper, for at nyde en stund på bænken i parken – hvis du da er så heldig at have en park, der hvor du bor. Frokosten er mindst lige så omstændelig at få bragt med udendørs. Og hvad med eftermiddagskaffen? Og aftensmaden? Du kan jo gå til drastiske metoder og slå et telt op nede i parken, så du altid kan komme hurtigt udendørs – men du kunne også få dig en altan.

Fordele ved en altan

Med en altan har du mange fordele. Let adgang til afslapning i det fri. Udsigt udover dit område. Øget ejendomsværdi. Mulighed for solbadning om sommeren. Du kan sikkert selv komme i tanke om endnu flere fordele. Der er sjældent mangel på argumenter for, hvorfor en altan kan være en god idé. Men det som du måske ikke har opdaget endnu, er at der er en lang række overvejelser som du bør forholde dig til, inden du anskaffer dig en altan. Først og fremmest er der bygningens konstruktion – vil den overhovedet kunne bære en altan? Og hvad siger underboen til den skygge som vil opstå under altanen. Hvad er reglerne i din boligforening? Og reglerne i Kommunen?

Få altanprojektet godkendt

Allerførst skal du selvfølgelig sikre dig en vis opbakning fra boligforeningens øvrige beboere. En altan virker måske som en fuldstændig selvfølgelighed for dig. Men andre beboere kan være uenige eller har måske ikke de økonomiske ressourcer til en sådan investering. Derfor er det en god idé lige at få en umiddelbar fornemmelse for stemningen, inden du bruger tid på dialogen med en ekstern partner. Hvis dine medbeboere er åbne for idéen, så er det tid til at tage kontakt til et eksternt byggefirma, for at få lagt nogle konkrete planer. Send eksempelvis idéerne til altan byggeprojektet til hbtrapper.dk, som udover at bygge trapper også er specialister i altaner og gelændere. Derudover får du hjælp til den statiske dokumentation, som skal udfyldes og indsendes til myndighederne for at få en godkendelse af byggeprojektet.

Overvejelser før altanen bygges

Når du taler med dine medbeboere og det eksterne firma om projektet, er det vigtigt at I gør jer nogle overvejelser omkring lysindfald, vindforhold, indblik og altanens størrelse. Det nytter eksempelvis ikke meget at placere en altan på en facade med skygge om eftermiddagen, hvis det er dér du forventer at bruge den til solbadning. Derudover skal du være opmærksom på hvilke gener din altan eventuelt kan give underboen. Vil den eksempelvis komme til at skygge over stueetagens terrasse eller måske over underetagens altan? Hvis I er flere der skal have bygget altaner, så vær også opmærksom på hvordan I skærmer hinanden mod indblik. Mange slapper bedre af og føler sig mere hjemme, hvis de kan sidde uforstyrret uden direkte indblik fra naboen. Det er også værd at overveje, at selvom en stor altan måske umiddelbart lyder attraktiv, så kan den give øgede gener for underboen. Det skyldes, at en altan som hænger længere ud, også vil danne et større område med skygge under sig. Derudover er kravene til bygningens konstruktion også større, jo større altan du ønsker.