Haderslev Kommune  – en del af mulighedernes metropol

Haderslev Kommune er indtrådt i samarbejdet med de øvrige byer i Trekantsområdet (“Mulighedernes metropol”), som nu inkluderer hele 7 kommuner: Haderslev, Vejen, Billund, Vejle, Fredericia og Kolding. Den formelle indtrædelse skete i januar 2016. Dette er selvsagt noget som er med til at løfte Haderslev Kommune på en række parametre. Samarbejdet i Trekantområdet strækker sig nemlig helt tilbage til 1960’erne, og Trekantsområdet er dermed den ældste business-region i Danmark. I Trekantsområdet har man blandt andet fokus på værdier som entrepeneurship og styrkelse af samarbejdet mellem områdets erhvervsserviceenheder.

Erhvervslivet i Haderslev

At der findes store erhvervsmæssige ambitioner i Haderslev fremgår eksempelvis af Haderslev Erhvervsråds strategi for erhvervsområdet i Haderslev. Erhvervsrådet har som mål, at Haderslev skal opfattes som den bedste erhvervskommune i regionen. Dette for at forbedre vilkårene for virksomhederne. Og lige nu går det den rette vej i forhold til denne ambition, for antallet af private arbejdspladser er hastigt stigende.

Tømrer ser muligheder i Haderslev

En af de virksomheder som ser gode muligheder i at drive forretning i Haderslev Kommune er Drøhse Tømrer & Snedker ApS, som opererer i flere sønderjyske byer. Virksomheden har blandt andet målrettet en del af sin hjemmeside mod potentielle kunder, som leder efter en tømrer og snedker i Haderslev Kommune, fordi området rummer et attraktivt kundegrundlag. Men der er stadig ambitioner om at trække endnu flere virksomheder til kommunen og ikke mindst styrke opstarten af nye. Således har formanden for Haderslev Erhvervsråd, Christian Skovfoged, en ambition om, at Haderslev skal være årets iværksætterkommune i 2018. Og så er det jo godt, at Haderslev har et stærkt netværk at trække på i samarbejdsaftalen med de 6 øvrige kommuner i Trekantsområdet.

Kommunens største arbejdsplads

Hvis vi ser bort fra Kommunen selv (som beskæftiger omkring 4000 ansatte), så er den største arbejdsplads: Flyvestation Skrydstrup. Her beskæftiges 1000 ansatte, hvoraf langt de fleste er beskæftiget i materielafdelingen, hvor der blandt andet gennemføres reparation og vedligehold på F-16-fly. Og det ser ud til, at arbejdspladsen er godt fremtidssikret, for det er fra politisk side blevet fastslået, at de nye F35-fly skal have base netop på Flyvestation Skrydstrup, når de ankommer til Danmark i 2020. Foruden at være kommunens største arbejdsplads målt på ansatte så er den det faktisk også målt på areal. Og det kan jo næsten ikke undre, når der foruden flyvestationen også skal være mulighed for både start- og landingsfaciliteter. Det samlede areal er på 856 hektar.

Uddannelsesmuligheder i Haderslev

En del af forudsætningen for at erhvervslivet kan fungere i en kommune, er tilstedeværelsen af tilstrækkelig kvalificeret arbejdskraft. Derfor er det positivt, at der er en lang række uddannelsesmuligheder i Haderslev og ikke mindst i regionen samlet set. Uddannelsesmulighederne i nabokommunerne er bestemt også værdifulde, men jo flere uddannelser der kan lægges lokalt – jo bedre er det for Haderslev Kommune. Eksempelvis udbyder University College Syddanmark en lang række erhvervsfaglige uddannelser i Haderslev. Dertil kommer eksempelvis EUC Syd, som har en række erhvervsuddannelser inden for alt lige fra tandklinikassistent til snedker og tømrer.