Hvad er SCOP og COP værdi?

Hvad er SCOP og COP værdi?

SCOP værdi angiver forholdet mellem den varme, som en varmekilde genererer, og den mængde strøm, som varmekilden anvender. Jo højere SCOP værdien er, jo større er varmepumpens effektivitet. SCOP værdien er derfor et vigtigt parameter, som man bør tage med i sine overvejelser, hvis man overvejer at investere i en varmekilde, som for eksempel en varmepumpe.

SCOP værdi for varmepumper

Hvis du overvejer at investere i en varmepumpe, så er der naturligvis mange forskellige parametre, som gør sig gældende, når man skal foretage sit valg af både mærke, energiniveau, støjniveau, SCOP værdi m.m.
Og hvis du er i gang med at undersøge markedet for varmepumper, så har du måske også stødt på betegnelsen SCOP-værdi og COP-værdi. Men hvad er det helt præcist? Og er der andre parametre som er lige så vigtige som varmepumpens SCOP værdi? Få svaret her.

Hvis du tidligere har været ved en bilforhandler for at handle omkring en bil, så er en af de første spørgsmål som man stiller bilforhandleren – hvor langt kan bilen køre på literen? Og det er rent faktisk lidt det samme, som gør sig gældende, når man vil investere i en varmepumpe. Det drejer sig nemlig om, hvor effektiv en given varmepumpe er – eller rettere kaldet varmepumpens virkningsgrad.

SCOP værdien viser virkningsgraden over temperaturer, som der er fordelt over et helt år. Derfor står SCOP også for Seasonal Coefficient Of Performance, eller oversat, den årlige virkningsgrad. Det er med andre ord, varmepumpens COP værdi, som der er målt på temperaturer for over et helt år. Du kan læse mere omkring COP værdi senere i denne artikel.

SCOP værdien betegner både virkningsgraden for luft til luft varmepumper, luft til vand varmepumper  samt jordvarmepumper. Overordnet set, så anvender man SCOP værdien til at sammenligne de forskellige varmepumpers virkningsgrad, og naturligvis for at se, hvilken varmepumpe, som der er den mest økonomiske at investere i.

Hvis du gerne vil læse mere omkring varmepumper og få et tilbud, så kan du besøge en forhandler af varmepumper her.

Hvad er COP værdi for varmepumper?

COP værdien eller Coefficient Of Performance betyder i overført betydning, virkningsgraden for en varmepumpe, som vi har været inde på tidligere. Hvis du for eksempel har en varmepumpe som der anvender 2000 watt i strøm, og har en COP værdi på 3, så laver varmepumpen 6000 watt varme. De 4000 watt varme, som varmepumpen genererer, som du dermed får, end du putter i el, henter varmepumpen enten fra jorden, hvis du har jordvarmeslanger, eller fra luften, hvis du derimod har en luftkøler uden for huset.

COP værdien måles altid ved en udendørstemperatur på 7 grader og en indendørstemperatur på 20 grader, mens at SCOP værdien angiver virkningsgraden over temperaturer, som der er fordelt over et år.

Hvilken varmepumpe skal man så vælge?

Hvilken varmepumpe skal man så vælge? Skal man vælge varmepumpen som har den højeste COP værdi? Eller skal man vælge den varmepumpe, som har den højeste SCOP værdi? Du skal altid vælge den varmepumpe, som der har den højeste SCOP værdi, og det skal du fordi, at SCOP værdien giver det mest retsvisende billede af, hvor god virkningsgraden er for den pågældende varmepumpe, fordelt på forbrug over et helt år. COP værdien for en varmepumpe, angiver nemlig kun, hvor god den pågældende varmepumpe er ved en udendørstemperatur på 7 grader, og der er faktisk nogle fagflok, som der vil mene, at hvis der kun er angivet en COP værdi på en varmepumpe, så er det fordi, at varmepumpe er i for dårlig kvalitet.

Er der andre parametre man skal tage højde for når man investerer i en varmepumpe?

Når du skal investere i en varmepumpe, så er det også en god idé, at du vælger en varmepumpe med behovsstyring. En varmepumpe, som der har funktionen behovsstyring, så tilpasser varmepumpen sin kapacitet efter dit forbrug.

 Støjsvag varmepumpe

Når du skal investere i en varmepumpe, så kan du både vælge luft til vand varmepumper og luft til luft varmepumper, som der fås i støjsvage modeller. Yderligere information omkring, hvor meget den pågældende varmepumper har af støjniveau, skulle meget gerne fremgå af informationsmaterialerne, og hvis ikke det fremgår af informationsmaterialerne, så er det naturligvis vigtigt, at spørge forhandleren.

En god tommelfingerregel er, at betale lidt mere for en pågældende varmepumpe, så man dermed helgardere sig for, at man undgår den stressende støj.