Hvad vil det sige at være platfodet?

De flestes fødder er fra naturens side skabt til at kunne stå og gå, uden at belastningen bliver for stor. Det er dog ikke alle, der har de samme forudsætninger – blandt andet folk, der er platfodet. Den latinske betegnelse for platfod er pes planus, hvilket også betyder ”flad fod”, og det indikerer meget godt, hvad det vil sige at være platfodet.

Når man er platfodet, er fodens længdegående svangbue faldet sammen, hvilket egentlig bare vil sige, at foden er helt flad og dermed er helt eller delvist i kontakt med jorden. Der skelnes mellem to varianter af platfod – henholdsvis mobil og rigid. Ved den mobile tilstand kan patientens svangbue indstilles normalt, når han eller hun står på tæer, mens svangbuen ikke kan rettes ud i den rigide tilstand.

Det kan medføre en række forskellige gener, hvis man lider af platfod. Eftersom fodens form ikke medvirker til at modstå den konstante belastning ved eksempelvis gang eller løb, vil man ofte kunne opleve smerter i fod eller læg. Smerterne trænger sig oftest på til sidst på dagen, hvor der er sket en overbelastning, hvilket også kan medføre hævelse i foden.

Hvorfor bliver man platfodet?

Der kan være flere årsager til, at man får platfod. Først og fremmest kan det være medfødt eller arveligt, og derfor er det overvejende børn, der er platfodet. Børn fødder er fra fødslen deform, men i nogle tilfælde udvikles svangbuen ikke, og det resulterer i platfod.

Der kan dog også være andre indirekte årsager til platfod – blandt andet problemstillinger andre steder i kroppen. Det kan eksempelvis være på grund af for kort akillessene, sammenvoksede forfodsknogler, knoglebrud i foden eller leddegigt.

Foruden ovenstående gener kan platfod også opstå som resultat af eksempelvis overvægt og alderdom.

Hvordan får man konstateret platfod

Lider man af disse gener, og skaber det smerter, træthed eller ømhed i fod og læg, bør man opsøge sin læge, så man kan få stillet diagnosen. Lægen vil sandsynligvis analysere fodstillingen for at kunne be- eller afkræfte platfod.

Derudover kan lægen ved at kigge på slidmønsteret under skoen konstatere, om der er tale om platfod. Det vil i så fald komme til syne ved et tydeligt slid på indersiden af sålerne.

Hvordan behandler man platfod?

Har man fået konstateret platfod kan man vælge at behandle det, såfremt det giver gener og smerter. Er det tilfældet, kan man gøre forskellige ting, som lindrer smerten. Det er dog ikke muligt at rette foden op i naturlig positur, så man dermed kan gå fra lægen igen med en normal svangbue. Lider man af platfod, skal man bruge hjælpemidler for at få foden rettet op og dermed undgå overbelastningen. Det kunne blandt andet være i form af specialsko med god svangstøtte eller indlægssåler, der kan rette foden op.

Et eksempel er Align Footwear, der har udviklet helt specielle indlægssåler til behandling af platfod. Disse indlæg er med til at forbedre fodens mobilitet og aktivere fodens muskler, hvilket sender foden tilbage i en neutral position. Dette kan afværge en overbelastning og dermed de forskellige typer af gener og smerter, som platfod kan medføre.