Sådan vedligeholder du dine flotte gulve

Flotte gulve i en bolig er altafgørende for huset samlede udtryk, og derfor kræver de omsorg og vedligeholdelse uanset type. Der findes nemlig en masse forskellige former for gulve, og i takt med at tidens trend skifter, skifter vores opfattelse og af, hvad der betegnes som flotte gulve. Rundt omkring i de danske hjem ligger der gulve i forskellige materialer – eksempelvis klinker, vinylgulve eller tæpper. Der er dog ingen tvivl om, hvilket gulv de fleste danskere vælger – trægulvet. Et trægulv findes i et hav af varianter og materialer, som svinger i både pris og kvalitet. Men de svinger i høj grad også i måden, man bedst muligt vedligeholder dem på.

Varianter af flotte trægulve

Trægulve er umiddelbart et vidt begreb, for den eneste fællesnævner ved disse gulve er, at de i større eller mindre grad er lavet af træ. Således kan man også argumentere for, at et laminatgulv også er et trægulv, da det består af en træbaseret plade belagt med et lag plastmateriale.

Af de mere ægte trægulve kan man nævne parketgulve, der for det meste består af tre stave, der er sammensat. Eller et plankegulv, der består af hele planker, der til sammen udgør et smukt gulv. Et plankegulv er elegant og smukt, da hver eneste planke repræsenterer noget unikt.

Foruden selv gulvets udformning varierer de også i måden, de er behandlet på. Det kommer både til udtryk i gulvets udseende og vedligeholdelse. Et trægulv kan blandt andet være lakeret, hvilket giver det et smukt, blankt skær, eller det kan være lud eller sæbebehandlet, som også er en meget anvendt behandlingsform.

Tænk på dit trægulv

Der er ingen tvivl om, at et trægulv, uanset form og forarbejdning, kræver en eller anden form for vedligeholdelse. Men inden vi kommer ind på vedligeholdelsen af det enkelte trægulv, så kommer her et par fif til, hvordan du undgår at slide dit trægulv unødvendigt op.

Et trægulv er sårbart i forhold til snavs og småsten, da det kan lave nogle grimme mærker og ridser. Det er derfor afgørende, at man ikke vader ind på gulve med beskidte sko, hvorfor dørmåtter til alle udearealer er et must. Af samme grund skal man ikke tøve med at finde støvsugeren frem, hvis der af den ene eller anden grund er snavs på gulvet.

Mange trægulve er også skrøbelige, når det kommer til væsker og pletter. Derfor er det en ualmindelig dårlig idé at anlægge et trægulv i køkkenet, hvor det ofte flyver rundt med olier og farvestrålende væsker, som kan havne på gulve og trænge ned. I rum som køkkener er klinker eller et vinylgulv en markant bedre løsning.

Vedligeholdelse

En god vedligeholdelse, uanset typen af trægulve, starter med en støvsugning eller fejning af gulvet. Alt skidt og snavs skal fjernes, før man går videre. Herefter afhænger den efterfølgende vedligeholdelse af trægulvets behandling. Har du eksempelvis et olieret trægulv, er det en dårlig idé at hive det klassiske universalrengøringsmiddel frem fra skabet, da det har som fornemmelse opgave af opløse fedt. Det er en dårlig kombination, når ens trægulv er oliebehandlet.

I stedet bør man anvende en velegnet natursæbe, der ikke skader oliebehandlingen, men som samtidig gør gulvet rent og pænt. Hvor ofte et olieret trægulv kræver rengøring afhænger af, hvor udsat det er. Men uanset hvor ofte man rengør det, kan man med fordel give det en oliebehandling en gang hvert halve år, for at bibeholde gulvets oprindelige stand.

Et lakeret trægulv kræver også specielt rengøringsmiddel, der skåner gulvets overflade. Samtidig er det vigtigt at pointere ved alle trægulve, at de skal vasket med en klud eller moppe, som er godt og grundig opvredet, så man dermed bruger så lidt vand som muligt.